The Most common questions — my own true family of madhyamik exam 2023

  • My Own True Family-The most common questions

 

1.What commitment is he expected to make?

The poet himself is the one who is being spoken to. He is asked to vow that if an oak tree is felled, he will plant two oak trees in its place.

My own true family
2. unless you promise now-now you are going to die”
Is there a deeper meaning to this remark?

Ans: This statement contains a universal message for humanity. Unless humanity commits to saving trees right now, they will eventually destroy themselves.

3.Unless you swear that the black oak bark will wrinkle over you”—what does this imply?

Ans: It implies that the planet will become a desert unless humans protects trees and promotes afforestation. Aridity and desolation are symbolised by the black oak-bark.’

 

Questions  from My own true family 

4.How did the poet’s life change as a result of the dream?

Ans: After having the dream, the poet had a close relationship with the oak trees, and he could feel the agony the trees felt when they were fallen. This is how the poet’s life was changed by the dream.

 

5. “My walk was like that of a human child, but my heart was like that of a tree.”

—Explain.

Ans: When the poet says, “My walk was the walk of a human child, but my heart was a tree,” he implies that while he remained a human being on the outside, he now believed himself to be a member of the tree family since he could feel the agony of the oak trees when they were destroyed by humans.

6.In the poem, My own true family –who was the’staring tribe’ referred to?

Ans. The’staring tribe’ in this case refers to the oak trees in the woods. The poet found himself encircled by oak trees in his dream. The trees appeared to be staring at him intently.

Because the elderly woman began to cackle, the poet began to tremble.

7.What did the old woman remark to the narrator?

Ans: The poet was told by the old woman that she had his secret hidden inside the small bag.

Q. 8: How did the poet meet an elderly lady?

Ans: In an Oakwood, the poet encountered an elderly woman.

9. In the Oakwood, by whom was the poet surrounded? 

: In the Oakwood, the poet was encircled by a strange-looking clan

. Q. 10 When the old woman opened her small bag, what did the poet see? 

: The poet discovered himself encircled by a starring tribe and chained to a stake when the old woman opened her small bundle.

11.What does the phrase ‘twice awake’ imply? “

Ans: The phrase alludes to the poet’s moral reawakening—a transition from ignorance to knowledge. It could also imply the poet’s complete bewildermen.

12.What does the poem’s meaning convey?

Ans. The poem sends a message on the importance of protecting our natural environment for the sake of humanity’s well-being.

13.What does the term “old woman” mean? Is there any symbolic meaning to the phrase “knobby stick and rag”?

Answer: The ‘old woman’ represents an ancient oak tree.

It represents mother nature in a larger way. The ‘knobbly stick and rag’ symbolically represent the old oak tree’s withered, leafless, and rotting state.

For more Question click-short questions and answers —–My Own True Family

AUTUMN CLASS 9 QUESTION ANSWER

short question answer UNIT 1 The passing away of Bapu CLASS 10

THE PASSING AWAY OF BAPU QUESTIONS ANSWER-UNIT 2

19 questions answers Fathers Help class 10 wbbse

Questions and Answers Kabuliwala : ICSE Class 10, 9.7

Leave a Reply