John Mansefield’s Sea Fever question and answer

Sea Fever question and answer-John Mansefield

 

GIST

          Despite his numerous sea journeys, John Mansefield feels unsatisfied. His heart still yearns for another sea adventure, this time on the lonely and boundless sea that blends into the sky towards the horizon.

            He desires a tall ship in order to complete this expedition. At night and on a windy day with white clouds floating across the sky, he will be guided by the star, the pole star, to find his route. The ship’s wheel and while sail, as well as the strong wind, will aid him in moving forward through the sea without difficulty.

          After daybreak, he’ll have to deal with foamy water and cloudy surroundings. The poet, as a true lover of nature, would have clearly heard the cry of the surging tide and the call of the seagulls. The wind, in his opinion, is like a keen knife that clears the way for the seagull and the whale.

         Furthermore, he wants to live the carefree life of a gypsy. He’d want to hear some happy stories from a fellow sailor. He will seek a sound sleep with a beautiful dream after his exciting sea adventure.

1] What is the poem Sea Fever’s message?

As a sailor, he relished the solitude and tranquility of the sea. Mansefield conveys his yearning to sail once more in the tranquil sea, under the quiet sky, in the poem Sea-Fever. He expresses his desire for a well-built ship to sail on, as well as a star in the dark sky to serve as a guide .

2]what kind of poem it is ?.

Ans; The lyric poetry “Sea Fever” is written in simple language. The poem is divided into three stanzas, each with a similar pattern.

3]In Sea Fever, what does Tall Ship mean?

Tall ships, which are designed to capture the wind, are designed to withstand long voyages in stormy seas.

4]  what kind of day does the poet prefer?

Answer: A poet enjoys a breezy day with soaring white clouds over the sky for sailing.

5] Why does the poet say “I must go down to the sea again” so many times?

 

Ans: In the poem, the poet repeats the sentence three times to underline the poet’s natural yearning to sail over the sea. It also demonstrates that the poet was highly inspired by the adventure and romanticism of his previous maritime expedition.

6]In the poem, what does the word star refer to?

Ans: John Mansefield, a poet, wishes for a star to guide his ship on his sea voyage. The ‘Pole Star,’ which is always visible in the North sky, is referred to as a star here. In ancient times, mariners relied on the Pole Star to determine their course on a voyage.

7]What is the meaning of the word ‘again’?
Ans: It implies that the poet had previously traveled to the seas. He is not a newcomer to the realm of maritime travel.

8] What does the poet require for sailing?

Ans; A towering ship, a star as a guide, and a breezy day with white clouds are all that the poet requires.

9]How can the poet refuse the lure of the sea?

Ans. Because the call of the voyage is wild and plain, the poet cannot ignore it.

10]What does the term “blown spume” mean?

ANS; The term “blown spume” refers to rising waves that break into foam.

11]Can you tell me how the poet describes the sea?

Ans; The sea was characterized as turbulent by the poet. It’s full of sputtering and spraying water as it breaks down into foams, with rolling waves.

12]In John Masefield’s poem “Sea Fever,” what kind of life does the speaker aspire for?

ANS; The speaker wishes for a life filled with adventure, discovery, and freedom. This feeling is best described by the word “wanderlust.” It refers to a strong desire to travel and see new places.

13.What does it mean when the poet refers to the wind as a “whetted knife”?

Ans; The poet refers to the wind as a “whetted knife”, as the blowing wind was cutting the body of the sailors as sharp as the knife.

14.Whose cry does the poet hear?

Ans; The poet hears the call of the seagull in the poem “Sea Fever.”

15.When the long “trick” is complete, what does the poet plead for?

Ans: When the long “trick” is over, the poet requests a restful night’s sleep and a beautiful dream.

16]What does the term “blown spume” mean?

Ans: The term “blown spume” refers to rising waves that break up into foam.

7] What is it that the poet would like to hear from a fellow rover?

ANS; A pleasant yarn from a fellow rover is preferred by the poet.

18] What time of day does the poet intend to travel down to the seas?

Ans: When the dark dawn breaks, the poet wishes to go down to the waters.

19] Why does the poet begin each stanza with the phrase ?

Ans; The poet repeats I must go to the sea at the start of each stanza to emphasize his intense desire to embark on another sea expedition as he did previously.

20]What is the significance of the poem’s title, “Sea Fever”?

Answer: A fever is a sensation of excitement, and the poet in this poem is feeling the same need to go to the sea, which is why the poem is called Sea Fever.

21]: What does the phrase “wheel’s kick” mean?

Ans; The term “wheel’s kick” refers to the steering wheel of a ship spinning out of control. It also implies that the ship is navigating a rough sea.

22]What does the title ‘Sea Fever’title ‘Sea Fever’ mean?

Ans. The poem ‘Sea Fever’ portrays the poet’s tremendous yearning, restlessness, excitement, and a profound longing to return to the sea.

 

More Questions and answers

  • What does the symbolism of the word’star’ imply here?

Ans: The’star’ here represents the Pole Star, which aids seamen in determining direction at sea.

  • .In the poem “Sea Fever,” “sea fever” refers to a strong desire to live a seafaring life.
  • .In the poem ‘Sea Fever,’ what is the wind compared to, and why?

Ans: The wind is contrasted to a whetted or sharpened knife in this poetry because its bite is as severe as that of a sharpened knife.

  • 1.What does the poet wish for on his next sea voyage?

Ans: John Masefield, a poet, requests a large ship and a star. He also requests a windy day with a grey mist over the water’s face for his sea excursion.

  • 2.”I must go down to the sea again” — Why was the word “again” used?

Ans: In his early years, the poet worked as a sailor. Despite the fact that he had to leave the ship due to illness, he would never forget the beautiful days he had spent there. He was driven by a strong desire to return to the sea. As a result, the word ‘again’ was utilised.

3.What exactly does the poet mean when he says “a tall ship”?

Ans: The term “tall ship” alludes to a large, well-built ship capable of resisting rough seas.

4.What exactly does ‘blown spume’ imply?

Ans:- High waves bursting into foam are referred to as ‘blown spume.’

5.What is the poet’s desired destination, and why does he want to travel there?

Ans: The poet aspires to travel to a lonely sea with an open sky above him, to experience the thrill of a sea adventure.

6.What does the poet wish for on his next sea voyage?

Ans: John Masefield, a poet, requests a large ship and a star. He also requests a windy day with a grey mist over the water’s face for his sea excursion.

7.What effect does a windy day have on the clouds?

Ans: On a ‘windy day,’ clouds float across the sky.

8.What do you mean by ‘spray’?

Ans: ‘Spray’ means ‘little drop of water in the sea’.

.The wheel is turning, the wind is singing, and the white sail is swaying.

9.What are the delights of sailing, according to the poet?

The delights of sailing include watching from the shore, listening to the wind, guiding the ship, and feeling the sail shake in the breeze.

10.All I ask for is a windy day with white clouds in the sky.

Why does the poet request a windy day?

Answer: The poet wishes for a windy day because it would clear the sky of the heavy white clouds and propel the sail forward throughout the day.

11.What exactly does ‘Sea Fever’ imply?

Ans: The poem’s title, “Sea Fever,” expresses the poet’s insatiable yearning to sail in the sea and marvel at its beauty. The poet’s adventurous temperament is also revealed in the poem’s title.

12.What does the word “long trick” mean?

The term ‘long trick’ relates to the harsh long journey across water in the poem “Sea Fever.” The phrase, however, has a deeper significance. It alludes to the path of human life, which is full with trials and tribulations.

(13) Why is the life of a sailor referred to as a “vagrant gypsy life”?

Ans: The life of a mariner is one of freedom from the bonds of life. Living by the sea gives him a sense of liberation. The mariner is completely satisfied by the mood evoked by the ocean, and nothing else can satisfy him.

14.What kind of ship does the poet desire for his maritime journey?

Ans: The poet desires a large and powerful ship capable of withstanding the sea’s turbulence.

(15) What does “Wheel’s kick” imply for the poet?

The sea is turbulent due to the strong winds, and the ship is sailing through it. The sea is so furious that even the ship’s steering wheel becomes uncontrollable. ‘Wheel’s kick’ recommends this to the poet.

16.Why does the poet say “I must go down to the water again” so many times?

Ans: In the poem, the poet repeats the sentence three times to highlight the poet’s natural yearning to sail over the sea. It also demonstrates that the poet is strongly stirred by the romance and adventure of sea travel.

17.In the poem, what does the term’star’ mean?

Ans:- John Masefield, a poet, wishes for a star to guide him on his maritime journey. The ‘Pole Star,’ which is always visible in the North sky, is referred to as a’star.’ The Pole Star aids mariners in determining their course.

18.What time of day would the poet like to begin his journey?

Ans: The poet wishes to travel on his sea expedition at daybreak, when the water will be covered in a grey mist.

19.What is the nature of the call and why can’t it be ignored?

Ans: The poet can hear the rushing tide’s call. The poet is always tempted to sail over the sea by the wild and clear appeal. As a result, it can’t be refuted.

20.What does the poet hope to get out of his sea voyage?

For his sea voyage, the poet desires a tall ship and a star that is the Pole Star. He also desires a windy day with white clouds flying, a lonely sea, the wheel’s kick, the wind’s singing, and the white sails shaking.

 

 

Subscribe to and read it on a regular basis. Visit https://www.kaushikpandit.in for more information and to stay in touch with KAUSHIK PANDIT TUTORIALS JOYFUL LEARNING

This is a website that provides instructional tutorials. We write blogs on this website to assist students in learning about many disciplines. As a result, everyone, including students, who wish to improve their knowledge should subscribe to our Website in order to stay in touch.

Leave a Reply