Class 12 most important Short questions Shall I compare thee to a summer’s Day

You are currently viewing Class 12  most important Short questions Shall I compare thee to a summer’s Day

 

 Shall I compare thee to a summer’s Day? 

Short questions

 Shall I compare thee to a summer's Day?  Short questions

.1.What does the eye of heaven ‘refer to?


Ans: In Shakespeare’s mind-blowing poem, the expression ‘eye of heaven ‘refers to the sun.

2.How is the gold complexion of the dimmed?


Ans: The gold complexion of the sun is dimmed by the clouds.

3.What does the expression  “summer lease ” refer to?


Ans: The expression “summer lease” refers to the duration of the Summer.

4.What does Shakespeare compare his friend to?

Ans: Shakespeare compares his friend to a beautiful summer’s day.

5.What shakes the darling buds of May?

Ans: The rough winds of summer shake the darling buds of May.

6.What does the expression  ‘eternal lines ‘ refer to?

Ans: The expression  ‘eternal lunes ” refers to this sonnet.

7.Whom is the sonnet addressed to?

Ans: The sonnet is addressed to W. H,  a friend and the patron of Shakespeare.

8.What are the shortcomings of the summer?

Ans: The beauty of a summer’s day is temporal, but the beauty of the poet’s friend is eternal.
9.Who shall grow in eternal lines to time?


Ans: The poet’s friend will grow in eternal lines to time.

10.What is meant by the term “eternal summer “?

or What does the expression “eternal summer ” refer to in this line?

The expression “eternal summer” refers to the eternal youth of the poet’s friend

Leave a Reply