16 Effective Questions And Answers From Fable For Class 10

 FABLE 

By Ralph Waldo Emerson

16 effective Questions and answers

  

1. What does the squirrel not deny?
Ans; The squirrel does not deny that the mountain is enormous in size and capable of carrying forest on its back, which he can not.
1. কাঠবিড়ালি কি অস্বীকার করে না?
উঃ; কাঠবিড়ালি অস্বীকার করে না যে পর্বত আকারে বিশাল এবং তার পিঠে বন বহন করতে সক্ষম, যা সে পারে না।

2.How does the mountain  call the squirrel and why did he call so?
The mountain calls the squirrel “Little prig” because the mountain wants to mock the squirrel for having its moral wisdom.
২.পর্বতটি কাঠবিড়ালিকে  কীভাবে ডাকে?কেন এইভাবে ডাকে?  
পর্বতটি কাঠবিড়ালিটিকে “লিটল প্রাইগ” নামে অভিহিত করে, কারণ পর্বতটি তার নৈতিক প্রজ্ঞার কারণে কাঠবিড়ালিটিকে উপহাস করতে চায়।

3. What must be taken together, according to the squirrel?
Ans: The squirrel thinks that all sorts of things and weather must be taken together to make a year or a sphere complete.
কাঠবিড়ালি অনুসারে কী একসাথে নেওয়া উচিত?
কাঠবিড়ালি মনে করে যে একবছর বা গোলককে সম্পূর্ণ করতে সমস্ত ধরণের জিনিস এবং আবহাওয়া একসাথে নিয়ে যেতে হবে।

4. What did the squirrel say about the mountain and itself in the poem?
Ans: The squirrel said that the mountain is very big in size but it has not half liveliness or intensity of that squirrel.
৪) কাঠবিড়ালি পর্বত এবং নিজের সম্পর্কে কী বলে?
উত্তর: কাঠবিড়ালি বলে যে পর্বতটি বিশাল আকারের তবে  তার অর্ধেক স্বাচ্ছন্দ্য নেই।

5.What does the mountain  tell about talents?
Ans: The squirrel says that all living and nonliving thing have different importance for existence and their unique skill are wisely organized and maintained to keep nature balanced.
৫.পর্বত প্রতিভা সম্পর্কে কী বলে?
উত্তর: কাঠবিড়ালিটি বলে যে প্রতিটি জীবিত ও জীবন্ত জিনিসের আলাদা আলাদা  tallent থাকে এবং প্রকৃতির ভারসাম্য বজায় রাখার জন্য টালেন্টগুলি বুদ্ধিমানভাবে সুসংহত  থাকে।

6. What is the central theme of the poem?
Ans: The theme of the poem is that every living and nonliving thing exists on this earth for a special purpose and they have different talents. So none can be underestimated or criticized for their size and activities.
কবিতার কেন্দ্রীয় থিম কী? 
উত্তর: কবিতার মূল প্রতিপাদ্যটি হ’ল এই পৃথিবীতে প্রতিটি জীবিত ও জীবন্ত জিনিস বিশেষ উদ্দেশ্যে রয়েছে এবং এগুলির পৃথক প্রসার রয়েছে। সুতরাং তাদের আকার এবং ক্রিয়াকলাপের জন্য কারওই অবমূল্যায়ন বা সমালোচনা করা যায় না
.
7. What are the limitations of the mountain?
Ans: The mountain is very big in size but it can not crack a tiny nut, even it is not as liveliness as the squirrel.
পর্বতের সীমাবদ্ধতা কী?
উত্তর: পাহাড়টি আকারে খুব বড় তবে এটি একটি ছোট্ট বাদামকে ফাটতে পারে না, এমনকি এটি কাঠবিড়ালিটির মতো স্বচ্ছলতাও নয়।

8. What are the limitations of the squirrel?
Ans: The squirrel is very small and it cant carry the forest on its back like the mountain. Moreover, it does not make tracks for other creatures.
কাঠবিড়ালি সীমাবদ্ধতা কি?
উত্তর: কাঠবিড়ালি খুব ছোট এবং এটি পাহাড়ের মতো তার পিঠে বন বহন করতে পারে না। তদ্ব্যতীত, এটি অন্যান্য প্রাণীগুলির জন্য ট্র্যাক করে না।

9. Which word the poet has used to the track made by the mountain?
The poet has used the word ” pretty”
পর্বতের তৈরি ট্র্যাকটিতে কবি কোন শব্দটি ব্যবহার করেছেন?
Ans:কবি “সুন্দর” শব্দটি ব্যবহার করেছেন

10. Does the squirrel feel any disgrace for occupying little space?
Ans: No, the squirrel  feels no disgrace  for occupying  little space.
কাঠবিড়ালি অল্প জায়গা দখল করার জন্য কোনও অপমান বোধ করে?
উত্তর: না, অল্প জায়গা দখল করার জন্য কাঠবিড়ালি কোনও অপমান বোধ করে না।

11. How does the mountain make fun of the squirrel?
And: The mountain makes fun of the squirrel by calling squirrel a little prig.
. পাহাড়টি কাঠবিড়ালিটিকে কীভাবে মজা করে?
Ans: পাহাড়টি কাঠবিড়ালিটিকে কিছুটা প্রাইগ কল করে কাঠবিড়ালিকে মজা দেয়।

12. What is a fable?
Ans: Fable is a short story having a moral, where the characters are animals.

13. what does the word sphere mean?
Ans : The word sphere means world or earth.
গোলক শব্দের অর্থ কী?
উত্তর: গোলক শব্দের অর্থ পৃথিবী বা পৃথিবী।

13. Who are the two characters in the poem?
ns: The characters in the poem are a mountain and a squirrel.
কবিতায় দুটি চরিত্র কে?
Ans কবিতার চরিত্রগুলি একটি পর্বত এবং একটি কাঠবিড়ালি

14. Who is bun here?
Ans: The name of the squirrel is bun here.
14. এখানে বান কে?
উত্তর: কাঠবিড়ালিটির নাম এখানে বান।

15 What are they doing?
Ans: The  two characters are quarreling with each other.
15 তারা কি করছে?
উত্তর: দুটি চরিত্র একে অপরের সাথে ঝগড়া করছে।

Leave a Reply